Skip to content Skip to footer

OMURGA TÜMÖRLERİ

Omurga kanserleri

Omurga kanserleri, omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde ya da sinir veya diğer yumuşak dokularda ortaya çıkan tümörlerdir. Tümörlerin kaynağı iki türlü olabilir. Primer tümörler omurga ve omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan tümörlerdir. Metastatik tümörler ise vücudun diğer taraflarında gelişen tümörlerin (meme, prostat, akciğer vs.) omurgaya sıçraması ile oluşan tümörlerdir. Metastatik tümörler en çok 45-65 yaşları arasında ve erkeklerde görülür.

Omurga kanserlerinin belirtileri nelerdir?

Omurga ve omurilik tümörleri yerleşim yerine göre bulgu verirler. En sık rastlanan şikayet sırt ağrısıdır. Ağrı geceleri daha fazladır ve genellikle istirahatle geçmez. Ateş ve kilo kaybı, halsizlik gibi kronik hastalık bulguları ortaya çıkabilir. Tümör boyun bölgesindeyse ve tümöre bağlı bası varsa, hem kollarda hem de bacaklarda güç kayıpları, uyuşma hissi görülebilir. Sırt ve bel bölgesinde tümör varsa sadece bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, yürüyememe gibi bulgular oluşabilir. Tümörün yerine göre idrar kaçırma, dışkı kontrolünü sağlayamama, cinsel fonksiyon kaybı, reflekslerde bozulmalar, tama yakın hissizlik, yatağa bağımlılık durumu meydana gelebilir. Çocuklarda beceriksizlik, güçsüzlük, düşme atakları şeklinde kuvvet kayıpları sıktır. Çocuklardaki bir diğer yakınma ise omurgada meydana gelen skolyoz dediğimiz eğriliktir.

Nasıl tanı konur?

Uzman hekimlerce yapılan anamnez ve fizik muayene tanı koymada birinci basamaktır. Hastalarda daha önce geçirilmiş veya tedavi altında olan bir kanser hikayesi olabilir. İkinci aşamada direkt grafi, BT ve MRI gibi görüntüleme yöntemleri ile sintigrafi veya PET tetkikleri tanıyı ve tümörün yayılımını saptamak amacı ile yaptırılabilir. Görüntüleme yöntemleri ile tümör tespit edilmişse, tipini ve kaynağını öğrenmek için biyopsi yapılması gereklidir. Tümörün yerleşimine göre lokal anestezi BT veya USG gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri eşliğinde biyopsi gerçekleştirilebileceği gibi genel anestezi altında açık biyopsi de uygulanabilir.

Omurga kanserlerinde tedavi nedir?

Tümör tipi ve yerleşimine göre cerrahi girişim, radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi gibi yöntemler tek başlarına veya bir arada kullanılabilir. Bazı hastalarda ise takip yolu seçilebilir. Bu karar aşamasında çoğunlukla spinal cerrah, radyoloji ve onkoloji uzmanlarının birlikte çalışması gereklidir. İyi huylu ve bası bulgusu yapmayan tümörler düzenli olarak takip edilerek gözlenebilir. Özellikle nörolojik semptom veren ya da kırık oluşturmuş veya oluşturma riski olan tümörlerin cerrahi olarak çıkartılması uygun olacaktır. Radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi gibi seçenekler de tümör tipine göre cerrahi tedavi öncesi ya da sonrasında kullanılabilir.